Vilka är de två huvudtyperna av VPN?

De flesta av oss är bekanta med begreppet ett LAN, ett lokalt nätverk. Det är det privata nätverket inne på en fysisk plats – oavsett om det är ett hem, en företagsbyggnad eller ett campus. Men många företag får inte på en plats. De har filialkontor, avdelningar och divisioner som är geografiskt spridda.

I många fall har varoch en av dessa kontor också LAN. Men hur ansluter LAN:erna? För några mycket specialiserade lösningar, företag hyra privata linjer för att ansluta kontoren. Det kan vara mycket dyrt. Istället väljer de flesta företag att geografiskt ansluta separerade privata LAN över det offentliga internet. För att skydda sina data ställer de in VPN mellan kontoren och krypterar data när de korsar det offentliga internet.

Detta är corporate eller enterprise VPN, och det kännetecknas av samma organisation som kontrollerar båda slutpunkterna i VPN. Om ditt företag kontrollerar ursprungspunkten (säg ett försäljningskontor) och slutpunkten (som en VPN-server på företagets huvudkontor), kan du vara ganska väl säker (om det inte finns en bugg) att dina data är säkert överförs.

Den andra typen av VPN är en konsument test: bästa vpn-tjänsterna för att surfa anonymt. Detta är för dig som beräknar på hotell eller på kaféer och ansluta till webbapplikationer som sociala nätverk, e-post, banker eller shoppingwebbplatser. Vpn-tjänster för konsumenter bidrar till att säkerställa att dessa meddelanden skyddas.